logo

Nepal

07 Nov 2019

Dag 12: Gokyo trek: Khumjung -> Dhole

Vandaag hadden we ons ontbijt al besteld om half 8. Ik had toast met spiegelei en Sus had een Sherpa stoofpotje. (= stoofpotje met groenten en aardappelen) Was allebei heel lekker.

Ik had heel slecht geslapen, denk toch door de hoogte maar ben niet volledig zeker. Had maar 5u in totaal geslapen. Sus had wel heel goed geslapen.

Na het ontbijt maakten we ons op het gemak klaar. Sam en Elise hadden hun rugzak al ingepakt en besloten om terug te wandelen naar de mooie uitzichten van gisteren om daar nog wat foto’s te maken. Het was heel goed weer en de lucht en wolken waren heel mooi. We hadden afgesproken dat wij al zouden vertrekken en dat zij ons dan wel zouden inhalen. Want zij wandelen veel sneller als ons.

Voor we vertrokken kochten we opnieuw van die lekkere kokosnootkoekjes die we ook tijdens onze mountainbike tour hadden gegeten. In Khumjung kostte die 50NRP per pakje. Ze hadden er maar 3 in hun winkeltje liggen. We vroegen ook de prijs voor Oreos en ze zei dat deze 100NRP kostte. We zeiden dat we de drie pakken kokoskoekjes wilden kopen en het pak Oreos. Toen zei ze dat dat dan samen 300NRP was. 50 + 50 + 50 + 100 = 250 dus we vroegen welk koekje er duurder was geworden 😄 en ze zei de Oreos. Ze had haar bedacht en ze wou er ineens 150NRP voor. Omdat dat op niets slaagt hebben we daarom enkel de 3 pakjes kokoskoekjes gekocht.

Helemaal klaar vertrokken we aan onze tocht voor vandaag. Maar na een paar 100 meter merkte Sus ineens dat hij zijn zonnebril was vergeten aan het hotel, dus moesten we terug. En tegen dat we opnieuw konden vertrekken waren Sam en Elise ook al terug. Ze wilden wel hun kleren nog uitwassen, dus we vertrokken toch al iets voor hen.

Om half 11 waren we pas fatsoenlijk weg. Het eerste deel van de wandeling was bijna heel de tijd naar boven, 430 meter stijgen in totaal. Ik begon toch wat hoofdpijn te krijgen, dus last van hoogteziekte. Ook elke stap ging zwaarder en zwaarder door de weinige zuurstof in de lucht. We gingen heel hard op ons gemak en dronken veel water en na een tijdje ging het al wel beter. Aan het hoogste punt kwamen we aan een tempel waar rond een paar hotels en restaurants waren. Daar haalde Sam en Elise ons ook in. We besloten om daar een lunchpauze te houden en onze koekjes er op te eten. Er kwamen een hoop jacks met lange haren voorbij, kei mooi. Hadden we nog niet gezien.

Na onze middagpauze wandelde we verder naar Phortse Tenga. Dit was heel de tijd dalen, ongeveer dezelfde afstand dat we net naar boven waren gegaan. Dus iets van een 430meter ongeveer. Ging heel vlot en snel, maar was natuurlijk wel een tegenvaller, omdat we wisten dat onze eindbestemming voor vandaag, Dhole op 4050m hoogte lag.

Onderweg kwamen we weer jacks tegen. Één van de jacks sloeg op hol en daardoor schuifde Sus uit. Hij had zich al maar goed geen pijn gedaan. Ik had het toevallig allemaal weer gefilmd.

We bereikte Phortse Tenga redelijk snel. En na een korte toiletpauze gingen we al verder. Daar begon de stijging opnieuw, knal naar boven. Het was ondertussen 14u dus alles begon weer mistig te worden en de uitzichten werden minder interessant. Sam en Elise gingen al verder door op hun snellere tempo. Zodat wij ook op ons eigen tempo verder konden zonder iets te forseren.

Al redelijk snel passeerden we een controle punt waar we onze 2 permits moesten laten zien. Het duurde er weer redelijk lang, al maar goed dat er maar 1 iemand voor ons stond.

De tocht naar boven was heel zwaar, de klim was pressies nog zwaarder dan die van deze morgen. Onderweg kwamen we Sam en Elise opnieuw tegen die aan het picknicken waren op een steen aan een waterval. We gingen toch al verder. Rond 16u kwamen we aan in Dhole. We waren helemaal uitgeput en hadden razende honger. Sam en Elise arriveerde enkele minuten na ons, dat kwam wel goed uit. Dan konden we direct een slaapplaats voor deze avond gaan zoeken.

We vroegen wat rond en vonden redelijk snel een verblijf waar we zelfs gratis mochten slapen indien we er avondeten en ontbijt aten. Een warme douche kosten er wel 600NRP. Elise hoorde nog wat verder rond en vond al snel een ander verblijf waar een warme douche maar 500NRP kosten en we ook gratis mochten slapen. Dus we besloten om daar naar toe te gaan. Blijkbaar had de uitbater eerst gezegd dat een kamer 200NRP kosten maar toen Elise wegging riep hij achterna dat het toch gratis was indien we er aten.

Het verblijf was wel iets hoger gelegen, op 4200m. De bedden waren weer heel zacht en we kregen zelfs donsdekentjes. Deze keer was het wel niet mogelijk om de eenpersoonsbedjes naast elkaar te schuiven.

Ik en Sus bestelden allebei direct Dhal Bath met curry “as soon as possible”. Omdat we zoveel honger hadden. We checkte eerst wel na of we bijkregen. Want we hadden echt veel honger. Aangezien dit het geval was, bleven we bij onze keuze.

Sam en Elise bestelden ook Dhal Bath, maar een uurtje later als ons. De avond was weer gezellig, lekker warm aan het stoofje. Om 20u gingen we al slapen, want we waren allemaal weer kei moe.

06 Nov 2019

Dag 11: Gokyo trek: Namche Bazaar -> Khumjung

We hadden ontbijt besteld om 8u, maar zowel wij als de Sam en Elise waren iets te laat opgestaan. Toen we aan de ontbijt tafel aankwamen om 8u15 kregen we naar ons voeten van het dochtertje van de uitbaatster. Zij zorgde ‘s morgens voor het ontbijt en kuiste de kamers. Toen we ons excuseerde lachte ze vriendelijk en zei ze dat het geen probleem was. Ze vroeg wel waar Sam en Elise bleven. Maar dat wisten we uiteraard ook niet.

We hadden gefrituurde MoMo’s als ontbijt besteld (1 portie met groenten en 1 met aardappelen) en een klein kannetje koffie met melk dat we gingen delen met sam. Was weeral kei lekker en toen ons eten bijna op was arriveerden ook Sam en Elise. De uitbater was blijkbaar aan hun deur komen kloppen om hen wakker te maken.

Na het ontbijt maakten we ons klaar om te vertrekken. Het dochtertje van de uitbaadster was zwaar onder de indruk toen ze zag hoe ik mijn lenzen in deed. Ik denk dat ze dat nog nooit gezien had.

We hadden normaal gezien een acclimatisatie dag gepland, maar Namche Bazaar was iets te toeristisch naar ons goesting en daar gewoon een hele dag terrasjes doen leek ons ook maar saai. Ze raden aan om een dagtocht naar een hoger gebied te doen en ‘s avonds terug lager te slapen. De meeste mensen doen daarom een dagtocht naar Khumjung (3790m) langs een weg van waar je hele mooie uitzichten hebt op de Mount Everest. Daarna gaan ze terug slapen in Namche (3440m). De dag erna nemen ze een iets kortere weg naar Khumjung en wandelen ze van daaruit verder naar Dhole (4050m). We hadden gezien dat er achter Khumjung nog een paar andere dorpjes waren die lager lagen: Sanasa (3530m) en Kyangjuma (3610m). Daarom besloten we om toch al door te wandelen naar daar via die mooie weg met de uitzichten op de mount Everest.

Voor we vertrokken gingen we nog wel een beetje shoppen. Sus wou nog graag een down jacket voor onder zijn windstopper en Sam en Elise moesten nog geld afhalen, dus op zoek gaan naar een Atm en nog langs een bakkertje voor picknick.

Sus had redelijk snel een jas gevonden (een fake Northface voor 36€ => heel mooie en warme jas eigelijk) en bij Sam en Elise ging het iets trager omdat ze in Namche heel veel fee vroegen voor geld af te halen. Dus ze wilden eerst wat verder rondhoren naar de opties die ze hadden. Omdat wij toch trager stappen besloten wij om al aan de wandeling te beginnen en Sam en Elise zouden ons dan wel inhalen om tegenkomen in Khumjung, want daar wilden we middageten eten.

De klim was redelijk zwaar, maar het ging goed vandaag en al snel zaten we op 3800m. Net aan de top aangekomen staken Sam en Elise ons al voorbij. Vanaf dat punt liep er een redelijk vlakke weg naast de rand van de berg. Van daaruit had je prachtige uitzichten op alle bergen rondom. De Everest zagen we wel niet, want die zat achter de wolken. Maar we hadden wel prachtige uitzichten op allerest. Het was ook super goed weer, dat maakte alles nog leuker en mooier.

Een helikopter vloog vlakbij ons en lande 100m voor ons. We hadden dat nog nooit van dichtbij gezien. Na een tijdje kwamen we aan een bos en besloten Sam en Elise om te gaan picknicken. Wij wandelde al verder naar Khumjung om daar te gaan eten. Khumjung was vlakbij via een pad naar beneden. Onderweg kwamen we een buffel tegen die rare geluiden maakte (was pressies een oude man die hoeste).

In Khumjung vonden we een gezellig restaurantje waar een terras aan was. We gingen met zen tweëen in het zonnetje zitten en genoten van een heerlijke tas warme chocomelk en we bestelde Dhal Bath en chowmein met ei om samen op te eten. Was allebei kei lekker. Veel beter als in het restaurant/hotel van gisteren. Ook kregen we nog extra bij van de Dhal Bath (zoals het hier blijkbaar hoort).

Iets later passeerden ook Sam en Elise. De twee dorpjes waar we misschien wilde gaan slapen vandaag waren vlakbij. Blijkbaar nog maar 20 minuutjes wandelen en enkel bergaf. Omdat het zo gezellig was op het terrasje waar we zaten bestelde we een kan appel thee en besloten we UNO te spelen met kaarten die ze daar hadden liggen.

Uiteindelijk besloten we om daar toch maar gewoon te blijven slapen ook. Omdat het er zo gezellig was. Er had nog niemand van ons symptomen van hoogteziekte, dus we zagen er het kwaad niet van in.

Het koste er 500 nepalese ruppies (4€) voor een kamer voor twee personen. Alles wat je erbij wou koste wel extra:
– een warme douche: 450NPR
– WIFI: 500NPR
– Batterij opladen: 250NPR per volle batterij
We probeerde een deal te sluiten om alles erbij te pakken indien we een beetje korting kregen. Maar ze wilden niets van de prijs doen. Daarom besloten we om er niets bij te pakken en dan vandaag maar eens een keertje geen WIFI te hebben, ons batterij met de power bank op te laden en opnieuw geen douche te nemen.

‘S avonds maakte ze binnen de stoof aan en konden we daar gezellig zitten. Voor de stoof aan te maken gebruikte ze jack kak. Blijkbaar brand dat heel goed. De uitbaadster zei wel dat het niet goedkoop was.

Ik en Sus hadden niet zoveel honger, maar als je hier ergens slaapt moet je verplicht avondeten en ontbijt bij nemen. Anders moet je veel meer betalen voor je slaapplaats. Dus we bestelden een pizza met groenten en een bord mashed patatoes met kaas om te delen. Was allebei kei lekker. Sam probeerde weer te onderhandelen over de grote van zijn portie eten. Hij had uiteindelijk een deal voor 250gr macaroni. De portie die hij kreeg was inderdaad wel groter als normaal. Maar wel geen 250gr denken we. Hij vroeg nog extra, maar de uitbaadster zei dat de macaroni op was. Iets later zagen we haar zoontje rondlopen met een bord macaroni, dus ze was aan het liegen. Maar het was er wel heel gezellig en het waren lieve mensen, dus we hadden zeker niet te klagen.

Na een tijdje zette ze muziek op en begon haar zoontje te dansen. Was kei leuk om te zien. Het was een leuke avond, maar we waren allemaal heel moe dus om 21uur kropen we al onder de dekens.